Ved du hvornår du skal ringe til mureren og ikke en anden håndværker som VVS’er, tømrer osv.? Hvis du gør så kan du bare gå igang med at finde en murer i Lyngby, men hvis ikke så får du her al den information du har brug for om en murer – i meget kort og præcist format.

Hvad er en murer?

En murer er en håndværker der kan hjælpe dig med en række forskellige opgaver som vi kommer ind på længere nede i artiklen. Rigtig mange tænker mursten når de høre murer, men arbejdet en murer udfører er noget bredere og mere kompliceret end det.

En murer eller et murerfirma kan udfører udelukkende mureropgaver, men det kan også være en del af totalentreprise, hvor andre typer af håndværker opgaver er en del af ydelsen fordi det kræves for udførelse af opgaven.

Hvad laver en murer?

Indtil videre er det beskrevet meget diffust hvad en murer er, men nu bliver det meget konkret med hvilke typer af opgaver en murer udfører. Du får det herunder i en simpel listeform:

 • Opmuring af hus, væg, mur mm.
 • Fugning af revner, vådrum mm.
 • Pudsning af facader, vægge, overflader mm.
 • Isolering af hulmurer
 • Facaderenovering af forskellig art
 • Stilladsarbejde

Hvilken uddannelse har en murer?

Der er forskelligt fra land til land hvad uddannelsen helt præcist består af, men i Danmark hedder mureruddannelsen ‘Murer’ og er en erhvervsuddanelse der betyder at der blandt andet indgår erhvervspraktik og lærlingeforløb.

Fakta om mureruddannelsen:

 • Varighed: 3 år 11 mdr. til 5 år.
 • Adgangskrav: Folkeskole.
 • Uddannelsessteder: 22 i hele Danmark.

Det er en uddannelse der er nem at få adgang til for de fleste, da adgangskravene er gennemført folkeskole og uddannelse er tilgængelig mange steder i landet. Derudover er den vurderet som en fordelsuddannelse, der betyder at der vurderes at være rigtig gode praktik og jobmuligheder efter endt uddannelse.

Hvor meget får en murer i løn?

Som sagt er uddannelsen en fordelsuddannelse der betyder der er ekstra gode jobmuligheder. Der er forskellige lønninger ud kan få som murer alt afhængig af hvor langt du er nået og hvilken vej du vælger at gå:

 • Elevløn
 • Lønmodtager
 • Selvstændig

Under dit lærlingeforløb kan du få elevløn (uddannelsen er desuden SU berrettiget) som bliver sat med en fast timeløn uanset hvilken uddannelse du går på, hvor god du er og hvor du arbejder. Du kan se gældende satser i tabellen herunder:

 

Kr. pr. time fra begyndelsen af den lønningsuge
hvori 1.5. 2020 indgår

Kr. pr. time fra begyndelsen af den lønningsuge
hvori 1.1. 2021 indgår
 Kr. pr. time fra begyndelsen af den lønningsuge
hvori 1.3. 2022 indgår
1.periode
(variabel varighed)
74,25 75,50 76,80
2. periode
(1 år)
90,25 91,80 93,35
3. periode
(1 år)
101,10 102,80 104,55
4. periode
(1 år)
119,15 121,15 123,25

Startlønnen for nyuddannede murere er 28.000 kr. før skat som er standard for de fleste, det kan variere lidt fra sted til sted.

Du har også mulighed for at springe ud som selvstændig murer når du er færdig med din uddannelse. Det betyder muligvis at lønnen er lavere end den startløn du ellers ville få, men når du først har fået gang i forretningen vil du tjene mere, men nok også arbejde mere. Du kan finde et lokalt murerfirma i Lyngby at starte din karriere i.