En ting er prisen på arbejdskraften når der skal ny beklædning på facaden eller gavlen, men prisen på materialerne er mere afgørende for hvor billig en løsning du får. Det er nemlig ikke bare prisen på materialet, men også holdbarheden materialet har.

I denne artikel ser vi udelukkende på materialer til at lave pænere facader til f.eks. dit personlige hus eller nybyg. Der er altså ikke tale om murstensfacader eller pudset facader. Har du et murstenshus eller en pudset villa, så kan du sagtens få denne type pænere beklædning på din gavl eller hele facaden.

Materialetyper til gavl- og facadebeklædning

De forskellige materialetyper har meget forskellig holdbarhed og forskellig pris. De mest hyppige materialetyper til pæne facader og gavle er:

  • Fibercement
  • Trykimprægneret træ
  • Gran

Hver af disse typer har deres fordele som facadebeklædning, men noget af det første du skal vide er at de sjældent sælges under ovenstående navne. Fibercement sælges f.eks. under navne som HardiePlank® og Ivarplank® og Nordisk sælges under navnet Superwood (TM).

Hvad er fibercement?

Trykimprægneret træ er behandlet træ og noget de fleste af os kender til eller har hørt om og gran i dette tilfælde er træ der er imprægneret på en miljøvenlig måde – modsat det trykimprægneret træ. Men hvad i al verden er fibercement?

Fibercement er en bladning af flere materialer der typisk også bruges i bygningssammenhæng på anden vis. Blandingen består af cement, træfibre, kalk og sand. Selvfølgelig er det mere kompliceret end som så, hvorfor det også sælges under beskyttet varemærker. Fordelen ved netop denne type materialer er at man kan få den til at se ud som naturlige materialer og dermed skabe et pænt udseende, og så er den meget holdbar.

Hvilken facadebeklædning er bedst?

Den bedste facadebeklædning hvis man skal se udelukkende på holdbarhed og kvalitet er nok fibercement, men det er vigtigere at stille spørgmålet hvilken facebeklædning der er bedst for dig?

Der er stor forskel på pris, kvalitet, holdbarhed og vedligehold på beklædningstyperne, ligesom der er stor forskel på den pengepung vi alle har her og nu. Du kan sammenligne og se priser på en ny gavl her, med de forskellige typer beklædning nævnt ovenfor.

Har du råd til det her og nu eller kan låne til det i banken, så skal du vælge fibercement da det holder i mange mange år (50+ år) og kræver mindre vedligehold. Har du ikke så mange penge, så kan du sagtens vælge en af de andre typer beklædning til din nye facade eller gavl.